Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ντοκιμαντέρ και Ρατσισμός.


Εδώ και αρκετό καιρό (πάνω από χρόνο) σκέφτομαι να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ.

Πολλά τα θέματα με τα οποία θα ήθελα να ασχοληθώ αλλά αυτό που θεωρώ πιο αξιόλογο από όλα είναι το θέμα του ρατσισμού. Δυστηχώς στη Κύπρο ο ρατσισμός δεν είναι κάτι που μπορείς να το συζητήσεις δημοσίως πόσο μάλλον να έρθεις σε αντιπαράθεση. Πολλή απλά γιατί ο καθένας θεωρεί ότι "εγώ δεν είμαι ρατσιστής", αν και πιθανόν στο πίσω μέρος του μυαλού του να τελειώνει τα την φράση του με το απεχθές "οι άλλοι είναι μαύροι". Ένας αδαής ρατσιστής με λίγα λόγια... αν βέβαια υπάρχει "έξυπνος ρατσιστής".

Πιστεύω ότι μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό από αυτή την προσπάθεια την οποία έχω λίγες μέρες τώρα που προσπαθώ να την σουλουπώσω. Και αυτό γιατί ο ρατσισμός ως θεματολογία είναι εκ των πραγμάτων γιγαντιαία. Κάποιος είναι ρατσιστής απέναντι στους μετανάστες, στους "κατώτερους", στους αλλόθρησκους, στα άτομα με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό ή στους ανάπηρους. Συνήθως στους ψυχικά αρρώστους. Αλήθεια, είναι ρατσιστής αυτός που γελάει με τα "παιχνίδια-ανθρώπους" που φιλοξενούνται σε εκπομπές μόνο και μόνο για να γελάσει ο κόσμος και ίσως ενδόμυχα να συνειδητοποιήσει την "ανωτερότητα" της θέσης του και την καλή του τύχη ως τώρα αφού δεν νοσεί ο ίδιος;

Σκοπός σε αυτό το ποστ μου δεν είναι να αναλύσω τον ρατσισμό, αυτό θα γίνει στο ντοκιμαντέρ.

Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω είναι ιδέες... από που να αρχίσω. Ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνω. σε ποια κοινωνική ομάδα να συγκεντρώσω το ενδιαφέρον της έρευνας που θα κάνω; Και ότι άλλο έχετε ευχαρίστηση.

Ευχαριστώ.

Φωτογραφικο Μανιφεστο

Φωτογραφικο Μανιφεστο